De Rozengaard

Trainingsinstituut Nederland organiseert activiteiten en trainingen in heel Nederland.

De Rozengaard is een centraal gelegen trainingscentrum in Groenekan dichtbij Utrecht en is onderdeel van “Trainingsinstituut Nederland”. Het Trainingsinstituut  gebruikt de accommodatie van de Rozengaard voor haar eigen trainingen en activiteiten, gedurende alle vakanties en in de weekenden. Als er gedurende de midweek zaalruimte beschikbaar is, wordt dit aan “derden” verhuurd om zo de vaste kosten te verlagen.

Ons adres:

Prinsenlaan 80 3737 MJ Groenekan

Zie website: De Rozengaard

Prijzen van de Rozengaard

De onderstaande prijzen gelden voor de deelnemers van het Trainingsinstituut (Kinderklassen. Jeugdgroepen, familiekampen, leerkringen..). Financiën mogen geen beperking zijn voor deelname. Je bent echter van harte welkom om een bijdrage te doen. Dit kan op de Rozengaard zelf of via overmaking (NL 53 INGB 0008 4348 65), en kan minder of meer zijn dan de aangegeven prijzen hieronder.

Prijs per
persoon
Dagdeel verblijf (ochtend, middag of avond, inclusief koffie/thee)6 euro
Lunch7 euro
Diner10 euro
Overnachting in een 3/4 persoonskamer incl. ontbijt15 euro
Overnachting in een 2 persoonskamer incl. ontbijt30 euro
Overnachting in een 1 persoonskamer incl. ontbijt40 euro

Uitbreiding van de Rozengaard

Maart 2024, Voortgang uitbreiding de Rozengaard:

Sloopwerkzaamheden van de oude stal zijn inmiddels afgerond. Dit was een zeer gespecialiseerd werk vanwege het feit dat de asbest dak en alle betonnen bakken in de grond op verantwoorde manier verwijderd mosten worden. Alle betonnen onderdelen zijn gemalen en opnieuw gebruikt als ondergrond voor de bestrating. Alle asbest is door experts verwijderd. Meeste houten onderdelen worden hergebruikt.

Luchtfoto maart 2024

November 2022, Nieuwe plannen:

De huidige ruimte voor trainingen in de Rozengaard blijkt al niet voldoende voor de plannen die we hebben. We verwachten in de komende jaren een substantiële groei van het aantal trainingen. Om die reden is Trainingsinstituut Nederland van plan om de eerder door de gemeente goedgekeurde plannen voor een nieuw gebouw naast het bestaande gebouw van de Rozengaard te realiseren.

De uitbreiding bestaat uit een tweede hotelgebouw met 18 slaapkamers, drie grote zalen (die ook door scheidingswanden kunnen worden verdeeld in kleinere zalen) , een grote keuken en een bergingsruimte. Het gebouw bestaat uit drie lagen en is gedeeltelijk onderkelderd. Het is gesitueerd ter linkerzijde van het huidige hotelgebouw en daarmee verbonden via de bestaande glazen tuinkamer.

Een Taskforce is de plannen aan het uitwerken, De bedoeling is om in 2024 met de bouw te starten zodat we begin 2025 het nieuwe gebouw kunnen gebruiken.

ONE-Workshops over de Mens in de nieuwe samenleving

Januari 2023

Sinds september 2022 organiseert coöperatie ONE workshops in De Rozengaard—een ideale omgeving voor ons om samen te komen: fijne ruimte met een goeie sfeer, prettige service, goed bereikbaar en betaalbaar voor velen. Onder de 55 deelnemers aan de eerste twee workshops was er opvallend veel waardering voor het ‘thuisgevoel’ dat de gastvrijheid van De Rozengaard brengt.

De gesprekken die we er voeren gaan over de nieuwe mens die nodig is bij het opbouwen van een nieuwe samenleving. We leven in een tijd van toenemende polarisatie en de Corona-pandemie bleek een zware test voor veel relaties in families, vrienden, gelijkgestemden en in de hele samenleving. Vanuit ONE stellen we ons de vraag: hoe kunnen we op een nog dieper niveau verbinding maken met elkaar en zo bijdragen aan de ontwikkeling van ‘scheurvrije eenheid’ in relaties—en op die basis bouwen aan een nieuwe samenleving?

ONE richt zich breed op bedrijven en maatschappelijke initiatieven. Tot nu toe zijn we echter vooral bezig geweest voor één organisatie: Society 4.0, een beweging naar het gelijknamige boek (december 2020) van Nyenrode-strategiehoogleraar Bob de Wit. Er zijn meer dan 10.000 mensen hierbij betrokken in Nederland. De agenda is om te werken aan regionale zelfvoorziening binnen negen samenhangende domeinen in de sfeer van voedsel, onderwijs, energie enz. Een regio bestaat vaak uit een paar gemeenten en men organiseert zich in coöperaties. Er is inmiddels een tiende domein ontstaan (‘domein 0’) dat aan de basis staat van de maatschappelijke vernieuwing: de transformatie van de Mens. De ONE-activiteiten voeden dat domein.

In de ONE-workshop “Mens 4.0: Eenheid vanuit één-zijn” verdiepen we naar de essentie of het wezen van de mens dat we ‘de ziel’ noemen. We blijken te kunnen verbinden op dat zielsniveau, waar onze uiterlijke verschillen verdwijnen en de uniciteit van ieder individu de beleving van ons één-zijn verrijkt. Het is een krachtige verbinding die we in het fysieke domein vertalen naar ‘eenheid-in-verscheidenheid’ en die daar de basis kan vormen voor onze samenwerking. De ONE-vervolgworkshop “Mens 4.0: Samenwerken in eenheid”, voor het eerst aangeboden in april 2023, reikt de tools aan om daar ook op een praktisch niveau uitwerking aan te kunnen geven.

“Wow! Woorden schieten eigenlijk tekort om te omschrijven wat er in een weekend aan mensenliefde is boven komen drijven en een-zijn is ontstaan tussen – tot dan toe- veelal onbekenden. … Door het gevoelsniveau, het hart en de ratio op een magische manier met elkaar steeds te verbinden en daarmee en over te communiceren ontstond onderling begrip en acceptatie waar onze wereld hard op zit te wachten.”

ONE werkt geïnspireerd door de bahá’í-visie op de eenheid van de mensheid en het wezen van de mens. In de workshops die we aanbieden, gebruiken we bahá’í-teksten, concepten en modellen die ook de rode draad vormen van de reeks leerboeken die het Trainingsinstituut gebruikt.

“Het bahá’í-geïnspireerde aspect van deze workshop was het meest indrukwekkend voor mij: het geloof in en het aldus systematisch gericht zijn op een-heid onder de mensen: liefdevol en verrijkend contact met de ziel van mezelf en de ander, vreugdevol en hoopvol herkennen van potentie in mezelf en de ander.”

De gastvrijheid van het Trainingsinstituut om De Rozengaard te kunnen gebruiken is heel waardevol voor ons en we kijken er naar uit in het gezamenlijke leren steeds nauwer te kunnen samenwerken.

Voor meer informatie over ONE en haar activiteiten: www.onecoop.nl.

Kinderen planten een boom bij de Rozengaard

September 2022

Twee Jaar in de Rozengaard, een kijkje in de keuken!

17 Januari 2022

“het leven is slechts een vluchtig ogenblik”

Het begrip van deze heldere uitspraak is afhankelijk van staat waarin de lezer/overdenker zich bevindt. Op het moment van het schrijven van dit stukje merk ik dat de twee jaar, gezien vanuit het team “de Rozengaard”, inderdaad een vluchtig ogenblik is. Twee jaar zijn omgevlogen en wellicht is het goed om wat gebeurtenissen met de vrienden te delen.

Op 17 januari 2020 ontvingen enkele afgevaardigden van de bahai-gemeenschap bij de Notaris de sleutels van het nieuwe instituutsgebouw, de Rozengaard in Groenekan. Direct dezelfde dag begon er een internationale groep vrienden aan een studieweek (Learningsite seminar) en waren we blij dat we op tijd ontdekt hadden waar de lichtknopjes zaten. Maar gelukkig, er was een eind gekomen aan het zoeken. De bahai-gemeenschap had, met de steun van het Universele Huis van Gerechtigheid en donaties van vele vrienden, een eigen gebouw in het midden van het land op een steenworp afstand van die wijken waarin bijzondere activiteiten ontwikkeld waren. Niet alleen bijzondere activiteiten in Utrecht maar ook in andere steden in Nederland.

Verdieping gedelegeerden Nationale conventie 19 Januari 2020
Verdieping Gedelegeerden Nationale conventie, 19 januari 2020

We stonden als beheerders klaar om iedereen welkom te kunnen heten namens het Trainingsinstituut Nederland. Snel de juiste sleutels zoeken, kijken hoe de electra in elkaar stak en wat aanpassingen uitvoeren voor ons speciale gebruik. Veel vrienden die geholpen hebben met het schilderen en gebruiksklaar maken van de eerste laag van de bijbehorende woning voor onderbrengen van gasten en vrienden die het jaar van dienstbaarheid zouden gaan doen. Een praktisch en leerzaam snel begin.

Sinds die tijd zijn er tot half maart 2020 mooie bijeenkomsten geweest in de Rozengaard. Na de internationale week kwam het regionale onderrichtcommite een aantal keer voor haar vergaderingen bijeen, in de voorjaarsvakantie ontvingen we de Continental Board of Counsellors, daarna anderhalve week lang 25 vrienden met hun gasten voor de studie van Ruhiboeken.

Intensieve training met kinderen en hun ouders uit de buurt

Tussen de eigen evenementen door, op die dagen dat er geen activiteiten waren voor Trainingsintituut Nederland, ontvingen we gasten “van buiten”. Want op stille doordeweekse dagen zijn er trainingen en vergaderingen voor bedrijven. Dat is intensief maar heel plezierig. Enerzijds horen die gasten wat Trainingsinstituut Nederland doet als organisatie en….  zij brengen inkomsten binnen waarmee we, zoveel als mogelijk is, de vaste kosten kunnen goedmaken. Alles ging lekker…. totdat de laatste groep op 19 maart vertrok …… Lock-down!

Het was voor de vrienden overal een een wonderlijke tijd…. Niet doen waarvoor je eigenlijk bent bedoeld.  Geen gezellige opening en geen open huis. Geen gasten die al lang vóóraf hadden geboekt en dus ook geen “derdeninkomsten”. Voor het team de Rozengaard betekende het eenvoudig het versnellen van allerlei klussen die nog moesten gebeuren, isoleerwerk, schilderwerk, plaatsen van opklapbedden, diepteschoonmaak, terreinonderhoud etc.etc.  Wij kwamen de tijd wel zinvol door maar……………   we misten de vrienden en de activiteiten waarvoor het instituutsgebouw was bedoeld.

Heel langzaam konden we weer op gang komen in mei/juni 2020.

Weekenden met jeugdgroepbegeleiders, verschillende Ruhi-studiegroepen 10daagse ‘inwerkperiode” voor de “youth year of service” jongeren, elke maandag de “officedag” voor begeleiders en organisatie. Alle weekenden en maandagen inclusief de vakantie waren druk bezet. Het enthousiasme was groot bij de vrienden en wij dreven mee op dat gevoel van samen de schouders eronder. Natuurlijk moesten we veel leren. Van een supergeorganiseerde werkomgeving in de Poort naar een totaal nieuw project eist aanpassingvermogen en het aanleren van een nieuwe vaardigheid voor de beheerders…. “Fluiditeit”. We wisten niet wat een instituutsgebouw was en het was ook nog eens de eerste in Nederland dus…… hoe dan!

Jongeren worden getraind voor periode van dinestbaarheid

Door de omgang met alle betrokkenen, zowel deelnemers als organisatoren, leerden we een vorm te vinden die een basis geeft, maar tegelijkertijd aanpasbaar is aan de gevraagde omstandigheden. De vorm is……. lerend! Zoals Ábdul-bahá aangeeft “als je echt wil leren moet je bereid zijn alle huidige kennis opzij te zetten”. Nou dat valt niet mee!

De zomer 2020 was een feest van activiteiten en al gauw bleek dat corona ons leerde een grote tent te plaatsen voor de maaltijden en een aparte keuken te installeren voor het kookwerk. Het hoofdgebouw naar pannekoeken laten ruiken was geen optie.

Twee grote tenten worden opgezet om tijdens CORONA extra ruimte te bieden aan activiteiten

Dat leverde een geweldig dynamiek op…. Eten serveren in een tent in een grote boerenschuur.  Van kuddedier naar zelfstandig mens😊

Van 11 juli tot 28 augustus 2020 was een volle periode aan prachtige bijeenkomsten met groepen in alle leeftijden, kleuren en vrolijke gezichten. De blijdschap, vrolijkheid en het plezier waren alom aanwezig en de verbindingen meer dan warm, zie foto’s op de website.

Tot eind september waren er diverse activiteiten gedurende de weekenden. En ook externe gasten konden we binnen de gebruikelijke covid-regels ontvangen. Uiteraard waren de klussen in de tuin en het schoonmaakwerk van het terrein gewoon doorgegaan met de twee vaste klusmannen. Extra verlichting aanleggen,  heggen knippen en ga zo maar door. Walnoten, walnoten en nog eens walnoten zorgden voor een roep om een notenkraker en met twee helpers in noot is dat klusje geklaard: 15kg gepelde noten in de vrieser! En dat voortaan jaarlijks als je vier grote notenbomen hebt op het terrein.

Vrijwilligers helpen met klussen en schoonmaak

De drie (covid lock-down) wintermaand begin 2021 zijn gebruikt om allerlei gemeentelijke en organisatorische zaken door te lichten en op orde te brengen.

De nieuwe naam “de Rozengaard” verbeterde het imago van het oude “Koningsbed” Dus aanpassingen:  het nieuwe logo op de site, de wijzigingen op alle offerten, facturen, brieven etc., de borden op het terrein, naamswijziginen naar alle instanties, gasten en leveranciers en als laatste de nieuwe vlag in top met het mooie nieuwe logo.  Daarnaast, schilderwerk en geluidsisolatie van de grote huiskamer en slaapkamers en een kantoor in te richten in een van de kamers van het woonhuis. Tien fietsen opscharrelen en/of opknappen, waarop de deelnemers aan de trainingen vanuit de Rozengaard naar de wijk kunen fietsen. Kortom net als thuis, altijd wat te doen.

In April dit jaar mochten we met behoud van de 1,5 meter weer langzaam opstarten en verwelkomde we het onderrichtcommite van de regio voor het lange Paasweekend en de daaropvolgende vijf dagen. Negentien vrienden een week intensief bezig met overleg en plannen maken, hoe mooi kan dat zijn! Vanaf dat moment konden er weekenden worden gevuld met activiteiten en is er in de meivakantie een jeugdkamp georganiseerd met ruim twintig jongeren. Fijn om weer te kunnen doen waarvoor het gebouw bedoeld is. Een prachtige sfeer met jongeren die enthousiast met elkaar aan de slag gingen met bijzondere begeleiders.  Ons eigen team verzorgde de ontbijten en lunches en in de keuken waren de oosterse vrienden de warme maaltijden aan het koken. Elk weekend weer bezet en ook “derdengasten” konden hun activiteiten weer opstarten onder de 1,5mtr regeling.

Vanaf dat moment konden we tevens met de vrienden in Groenekan, de Bilt en Bilthoven de 19daags feesten vieren, met een gezamelijke maaltijd als aanvangspunt. Fijn en leuk met de kleine kinderen erbij. Ook leuke gesprekken met de nieuwsgierige wandelaars in de Prinsenlaan dragen bij aan de feestvreugde. Eind mei was er een volle week voor de opnames van een speciale film, spannend en intensief voor deze groep.

Links: Jongeren worden getraind voor het begeleiden van de jeugd. Boven: Intensieve training met moeders en hun kinderen uit de wijk.

In juni en juli, dit jaar, waren er bijna iedere dag activiteiten van jeugdseminar tot een studieweek voor 16 internationale deelnemers van Ruhiboek 2 en niet te vergeten diverse bedrijven die vergaderingen in de Rozengaard organiseerde.

Ja er zijn veel leermomenten! Deze grote stap voor Bahai-gemeenschap Nederland is helemaal nieuw en vol uitdagingen!  Hoe stemmen we in en externe activiteiten op elkaar af: alléén doordeweekse bijeenkomsten voor “derdengasten” en niet in de vakanties.

“Derdengasten” betalen natuurlijk de volle rekening, de bahá’i-instituten die gebruik maken van de Rozengaard een gereduceerde prijs en de deelnemers van het instituutsproces betalen een (vrijwillige) bijdrage voor de kosten van hun verblijf. Zorgvuldig omgaan met- en sterke bewustwording van de financiele middelen is ook onderdeel van het leerproces. Na het plaatsen van een brandtrap als extra vluchtweg voor de grote huiskamer (dan mogen er meer dan 35 vrienden in de zaal) begonnen de vrienden uit Cluster Midden met de organisatie van de zomerweken. Dat waren een regelrecht feestdagen!

Nationale coordinatoren samen met vrijwilligers uit verschillende clusters

Beginnend met een intensieve seminar book 2 met 20 personen voor 10 dagen en dan een gezellig en kleurijk familiekamp, de eerste van een weekend en dan nog een van een héle week. Direct daarachteraan een collaboratorsdag en een vijfdaags familiekamp eindigde op 15 augustus. Het weekeind van vier september was het onderricht commite te gast en op 5 september werdt er door het Trainingsinstituut Nederland afscheid genomen van de vrienden die het Youth Year of Service afsloten. Service blijft, maar op andere plekken en een enkeling plakt er nog een jaar aan vast. Prachtig.

Kinderen en jeugd hebben geld verzameld als extra financiele steun voor de rozengaard

De laaste drie maanden van het jaar waren er gasten van buitenaf met cursussen en vergaderingen  en een aantal internationale bijeenkomsten met vrienden uit het buitenland die in deze cluster komen leren. O.a. het “internationale coördinatoren seminar”. Fijn om ook de nationale Geestelijke Raad te mogen ontvangen, altijd heel bijzonder.

Begin december waren er wat afzeggingen en begonnen we ons voor te bereiden om te gaan surfen op de derde golf. Maar zoals het met alle golven is……  met het hoofd boven water en de blik vooruit. Met alle vrienden gezamenlijk verder. Want… “het leven is slechts een vluchtig ogenblik”  dus……  invullen met zinvolle activiteiten en gesprekken.

Team de Rozengaard

Inlogpagina Planning Instituutsgebouw