Trainingen en activiteiten

Trainingen in de Rozengaard (2023)

Trainingsinstituut Nederland organiseert twee weekenden per maand een speciale gelegenheid voor meerdere leerkringen om samen te komen in de Rozengaard, ons trainingscentrum voor gemeenschapsopbouw. De Rozengaard is altijd open voor eenieder die een leerkring volgt of begeleidt naar gelang beschikbaarheid. In deze tweewekelijkse weekenden kunnen meerdere groepen daar samenzijn, hun boeken volgen en profiteren van elkaars aanwezigheid, bijvoorbeeld door gezamenlijke meditatieve momenten, maaltijden en avondactiviteiten. Tevens is overnachting mogelijk.

De volgende weekenden zijn alvast in de Rozengaard hiervoor gereserveerd.

WeekendZaterdagZondagBeschikbaarBoeken
14-15 Januari 20230 Groepen
0 Deelnemers
Beperkt beschikbaarJa
28-29 Januari 20231 Groepen
10 Deelnemers
2 Groepen
13 Deelnemers
VolBoek 1
Boek 10.1
11-12 februari 20230 Groepen
0 Deelnemers
0 Groepen
0 Deelnemers
Ja
25-26 februari 2023Beperkt beschikbaar0 Groepen
0 Deelnemers
Ja
11-12 maart 20232 Groepen
25 Deelnemers
2 Groepen
25 Deelnemers
VolBoek 10.1
hogere boeken
25-26 maart 20230 Groepen
0 Deelnemers
0 Groepen
0 Deelnemers
Ja
1-2 april 20230 Groepen
0 Deelnemers
0 Groepen
0 Deelnemers
Bezet
15-16 april 20230 Groepen
0 Deelnemers
0 Groepen
0 Deelnemers
Ja
29-30 april 20230 Groepen
0 Deelnemers
0 Groepen
0 Deelnemers
Ja
13-14 mei 20230 Groepen
0 Deelnemers
0 Groepen
0 Deelnemers
Ja
27-28 mei 20230 Groepen
0 Deelnemers
0 Groepen
0 Deelnemers
Ja
10-11 juni 20232 Groepen
20 Deelnemers
2 Groepen
20 Deelnemers
Volhogere boeken
24-25 juni 20230 Groepen
0 Deelnemers
0 Groepen
0 Deelnemers
Ja

Gebruik onderstaande formulier om alvast een weekend (of een deel daarvan) te reserveren voor je gewenste training. Financiën mogen geen beperking zijn voor deelname. Je bent echter van harte welkom om een bijdrage te doen. Dit kan op de Rozengaard zelf of via overmaking (NL 53 INGB 0008 4348 65), en kan minder of meer zijn dan de aangegeven prijzen hieronder.

De richtprijzen zijn:

Prijs per persoon
Dagdeel verblijf (ochtend, middag of avond, inclusief koffie/thee)6 euro
Lunch7 euro
Diner10 euro
Overnachting in een 3/4 persoonskamer incl. ontbijt15 euro
Overnachting in een 2 pesoonskamer incl. ontbijt30 euro
Overnachting in een 1 persoonskamer incl. ontbijt40 euro
Voor Diner: Als je zelf kookt, dan mag je de boodschappen bij de Rozengaard declareren

Dit zijn de huisregels:

 • De leerkringbegeleider meldt de groep aan
 • De Rozengaard wordt voornamelijk beheerd door vrijwilligers. Alles is op basis van zelfbediening en zelf schoon houden. Je ruimt aan het einde zelf op.
 • Financiën mogen geen beperking zijn voor deelname. Je bent echter van harte welkom om een bijdrage te doen. Dit kan op de Rozengaard zelf of via overmaking (NL 53 INGB 0008 4348 65), en kan minder of meer zijn dan de aangegeven prijzen.
 • Wil je meerdere weekenden reseveren met verschillende samenstelling en wensen? Vul svp dan per weekend een apart formulier in.
 • Voor diner op zaterdagavond zijn er meerdere mogelijkheden, zie hiervoor het aanmeldformulier.
 • Deelnemers kunnen ook overnachten (zaterdag op zondag). Je kunt ook hier aangeven hoeveel mensen eventueel worden verwacht voor een overnachting. De namen van de deelnemers die overnachten moeten wel uiterlijk 2 dagen van te voren worden doorgegeven aan de Rozengaard (06-20117458)

Activiteiten zomer 2022

Nationaal Jeugdkamp: 15 – 18 augustus, De Rozengaard, Groenekan

Dit kamp is … ” bedoeld voor verschillende groepen om samen dienstbaarheidsprojecten uit te voeren, festivals waar alle deelnemers samenkomen en hun begrip van diepgaande concepten in een artistieke vorm uitdrukken, en andere soorten ruimtes versterken allemaal wat de jeugd in hun groepen leren, evenals een gevoel van collectieve beweging.  Dergelijke inspanningen vormen een aanvulling op de ontwikkeling van het vermogen van jeugdroepbegeleiders, waardoor een groep jeugdgroepbegeleiders collectief kan denken en handelen, hun relaties met hun jeugd kan versterken en hun vertrouwen in het incorporeren van aanvullende activiteiten en dienstbaarheidsprojecten kan vergroten.”

Zomerschool 2022: 23 Juli – 28 Juli 2022, De Poort Groesbeek

Zomerschool wordt dit jaar weer in de Poort georganiseerd. u kunt zich inschrijven via de website van de Poort. Programma en verdere details volgen binnenkort.

Zomer Instituutskamp 2022: 28 juli – 2 augustus, De Poort Groesbeek

Het instituutskamp in de zomer vindt dit jaar plaats in de Poort van donderdag 28 juli tot dinsdag 2 augustus 2022. U kunt zich inschrijven via de website van de Poort.

Het programma biedt een vervolg op de wereldwijde conferenties die gehouden werden om samen bruisende gemeenschappen op te bouwen. We gaan in op de leiding van het UHvG die ons gegeven is in de 30 december 2021 brief en de Ridvan boodschap van 2022.

Het instituutsproces blijft een centraal onderdeel van de huidige reeks plannen. Om capaciteit voor dienstbaarheid op te bouwen gebruiken we de taal van het Ruhi instituut.

We nodigen eenieder die aan dit proces wil deelnemen van harte uit. Er is ook voldoende aandacht voor praktijk en de rol van kunst in het instituutsproces.

Er zullen net als voorgaande jaren, kinderklassen en een jeugdgroep worden georganiseerd. Bovendien wordt er een ruimte voor jongeren gereserveerd.

Programma:

De volgende boeken worden aangeboden:

 • Boek 1: Bespiegelingen over het leven van de ziel, nieuwe versie
 • Boek 2: Opstaan om te dienen nieuwe versie met aandacht voor de nieuwe onderdelen
 • Boek 3.1: Geven van kinderklassen met speciale aandacht voor die onderdelen geschikt voor diegene die zowel kinderklassen willen begeleiden als die het programma een warm hart toedragen 
 • Boek 9.2: Het verwerven van een historisch perspectief, overgang naar volwassenheid als aansluiting op het huidige plan
 • Boek 10.2: Bruisende gemeenschappen opbouwen, consultatie
 • Boek 11.2: Materiële middelen, Bahá’í fondsen
 • Boek 12.1: Gezin en de gemeenschap, het instituut huwelijk
 • Boek 13.1: Engaging social action. stirrings at the grassroots (Engels)

De concepten in de nieuwe versie boeken 1,2,3 zijn ook relevant voor degene die al eerder aan deze boeken hebben deelgenomen.

Als u graag meer ervaring wilt opdoen, kunt u zich ook als co-begeleider aanmelden.

De voornaamste serie cursussen van het ruhi instituut is opgezet in 3 cycli die elk de geestelijke en morele bekrachtiging van de vrienden uit een bepaald gezichtspunt behandelen.

 • Cyclus 1: In de 1e cyclus (boeken 1 t/m 7) staat de vrijheid die het individu heeft om dienstbaar te zijn centraal.
 • Cyclus 2: In de boeken 8 t/m 12 wordt de relatie tussen het individu en de gemeenschap behandeld
 • Cyclus 3: Vanaf boek 13 zijn de boeken gericht op het individu en de maatschappij.

Alle boeken op boek 13.1 na zullen in het Nederlands worden gegeven en zullen alleen bij voldoende deelname doorgaan, de verwachting is dat de meeste boeken kunnen worden afgerond tijdens het instituutskamp. In het programma voor de kinderen en jeugd wordt gebruik gemaakt van materiaal van het instituut. Er is bovendien voldoende mogelijkheid om ervaring op te doen.

U kunt zich inschrijven via de website van de Poort.

Trainingen en activiteiten in de Rozengaard

Het is inmiddels bijna 2 jaar geleden dat we ons prachtige trainingscentrum “De Rozengaard” in gebruik hebben genomen. En gedurende deze periode, ondanks de uitdagingen van de pandemie, hebben we veel vrienden uit het binnen- en buitenland mogen verwelkomen voor hun activiteiten in het pad van dienstbaarheid.

Zie hier: Twee Jaar de Rozengaard

Online trainingen:

Als gevolg van het wegvallen van alledaagse activiteiten merken we dat onze levensritme is vertraagd of veranderd. De komende periode kan een uitstekende tijd zijn om ons vermogen op te bouwen en door collectieve en verenigde studie en actie onze gemeenschappen te dienen en te versterken.

Hoewel we normaal deze materialen samen in kleine groepen persoonlijk bestuderen, biedt Trainingsinstituut Nederland nu de mogelijkheid om via digitale communicatie zoals Zoom aan deze cursussen deel te nemen.

De cursussen (boeken) die worden aangeboden staan hieronder vermeld. Het zou geweldig zijn wanneer zoveel mogelijk mensen als begeleider of als deelnemer betrokken zijn bij de trainingen.

Aangeboden cursussen:

Boek 1 – Bespiegelingen over het leven van de ziel

Boek 2 – Opstaan om te dienen

Boek 3 – Kinderklassen 1 *
Boek 4 – De Tweeling Manifestaties
Boek 5 – Het vrijmaken van de vermogens van de jeugd *
Boek 6 – Het onderrichten van de Zaak
Boek 7 – Samen dienstbaar zijn
Boek 8 – Het verbond  (8.1,8.2,.8,3)**
Boek 9 – Het verwerven van een historisch perspectief ( 9.1,9.2,9.3)**
Boek 11 – Material means (Engels)* 

* Hoewel de meeste boeken worden georganiseerd met deelnemers uit heel Nederland, worden deze cursussen lokaal en in samenwerking met de bijbehorende lokale activiteiten aangeboden.

** Extra aandacht wordt gevraagd voor het volgen van de Ruhi cursussen over het Verbond en het verwerven van historisch perspectief (boeken 8 en 9)

U wordt van harte uitgenodigd om aan deze onlinecursussen deel te nemen.

Verdere informatie wordt verstrekt in het registratieformulier en aanvullende relevante informatie over specifieke cursussen en eventuele aanbod van de boeken in andere talen worden later verstrekt aan degenen die zich registreren.

Mocht u nog vragen hebben of wilt u inschrijven voor een training:

Neem dan gerust contact op met Trainingsinstituut Nederland